Reseguide till vackra och lugna Koh Kood, Thailand

2017-02-07 av

Reseguide till Koh Kood, Thailand

Foto: Ao Noi Beach, Koh Kood, Thailand

Koh Kood är Thailands fjärde största ö och fortfarande faktiskt lite av en orörd pärla. Den ligger i bukten utanför gränsen till Kambodja och du tar dig hit via Trat på fastlandet. Trots att fler och fler resenärer letar sig hit har man lyckats behålla sin charm och tillbakalutade atmosfär.

Det som byggs regleras strikt för att undvika stora hotellkomplex och överexploatering. Vi besökte Koh Kood under högsäsong i januari trots mycket hög bokningsgrad behövde vi absolut inte trängas, snarare tvärtom hade vi allt som oftast hela stränder för oss själva.

Jag skulle vilja stämma in i hyllningskören och påstå att Koh Kood är en av de allra vackraste öar jag besökt. Stränderna är så gott som perfekta oavsett vilken du väljer, det är kuperat, grönt, vänligt – och väldigt lugnt. Ju längre vi kommer från fastlandet, desto längre spolar vi tillbaka thailandsbandet; Koh Chang har blivit i stort sett som charteröarna på västkusten, Koh Mak är fortfarande lugnt men mer tillrättalagt medan Koh Kood skyndar långsammare – och det är vi lyckliga för.

Resa hit

Det finns ingen flygplats på Koh Kood och inte heller på någon av grannöarna Koh Chang eller Koh Mak. Båtar avgår från Trat på fastlandet ett par gånger om dagen. Därifrån tar resan 1-2 timmar beroende på vilken båt du väljer och var den stannar längs vägen. Till Trat kan du antingen flyga eller åka buss från Bangkok. Vi valde att åka med Bonsiri som erbjuder paketresor från Bangkok; buss och båt för ca 800 baht. Bussresan tar ca 5,5 timmar. Bussarna avgår från en parallellgata till Khao San Road.

Boende

Koh Kood är en stor ö och därför blir valet av boende ganska viktigt. Även om det på kartan finns ett ”centrum” på ön, så upplevs det inte så. Det är omöjligt att gå igenom och recensera samtliga alternativ på ön, men däremot kan jag ge en av de olika stränderna/områdena och utifrån detta kan du sedan bilda dig en uppfattning om var du vill bo och undersöka närmare på egen hand.

Nordvästra Koh Kood

Först vill jag nämna att dessa ställen ligger lite avsides, både på gott och ont. Om det är avskildhet och total avkoppling som önskas är de toppen, men om ni vill testa lite olika restauranger, träffa lite folk, så skulle jag välja en annan del av ön. Det tar 15-20 minuter med moppe att ta sig upp hit från Klong Chao, det som i mitt tycke är ”huvudstranden” eller vad man ska kalla den.

Om du har vunnit på lotto eller bara råkar ha en himla massa pengar över, vi snackar 30 000 sek natten, så rekommenderar jag starkt att du bokar några nätter på Soneva Kiri som utifrån bilder, hemsida och utsagor på ön är något utöver det vanliga. Till exempel tar de dagligen sina gäster med helikopter till olika små paradisöar i omgivningarna. Undertecknad försökte på alla sätt prata sig in för en smygtitt, men icke…

Captain Hook Resort, Koh Kood

Foto: Captain Hook Resort

En bit söderut hittar du det som kanske kan anses om nummer två på ön, nämligen Captain Hook Resort. För att komma hit måste du åka båt sista biten från den lilla floden som leder vidare till det närliggande vattenfallet Klong Yai Kee. En fantastisk strand väntar dig, alla bekvämligheter och dessutom avskilt.

På andra sidan floden intill mangroveträden ligger Baan Makok. Hit kommer man utan att behöva åka båt sista biten. Jag hann aldrig besöka resorten, men många pratade om den och inte minst om restaurangen som får väldigt fina lovord.

Västra Koh Kood

Här ligger det som öborna själva anser vara centrum, troligtvis eftersom det är här myndigheterna finns samt öns enda ATM. Jag körde dock förbi två gånger utan att förstå att jag hade passerat det, så förvänta dig inte en pulserande stadskärna…

Längst norrut i denna del ligger Koh Kood Beach Resort som är ett populärt val för många skandinaver, inte minst eftersom det säljs via Kilroy Travels. Familjevänligt, stora gräsytor, fina bungalows, pool, beachvolley, egen strand och en trevlig restaurang med utsikt över viken.

Här hittar man också många guesthouses och de som inte ligger vid stränderna är ofta väldigt prisvärda. Ett exempel är Wave F Homestay som jag tyckte verkade trevligt. En mysig liten reggaeinspirerad restaurang vid vägkanten och med trevliga bungalows. Verkar dra till sig resenärer som kommer dit årligen och stannar länge.

Ao Noi Beach, Koh Kood

Foto: Ao Noi Beach

För dig som absolut vill bo på stranden finns tre-fyra alternativ, och nu snackar vi öns kanske vackraste stränder. Vi körde ner till Ao Noi Beach en av dagarna och hade den helt för oss själva. Otroligt. Dock finns inte så mycket mer att göra eller äta/dricka än vad som erbjuds på respektive resort. Från norr till söder ligger Maa Dee Resort, Sea Far Resort och Ao Noi Resort.

Sydvästra Koh Kood

Denna del av ön med stranden Klong Chao skulle jag, till skillnad från öborna, vilja benämna som ”centrum”. Här finns flest restauranger, resorts och den mest levande stranden som ändå är lugn och väldigt, väldigt vacker med sin sandbank i norr precis vid flodmynningen. Det är också en bra utgångspunkt för dagsturer både åt norr och sydost.

Om du inte gillar att köra scooter och du vill ha lite variation så skulle jag nog säga att det är här omkring du ska leta efter boende.

Massage på Peter Pan Resort

Foto: Massage på Klong Chao Beach, Peter Pan Resort

Vi bodde tre nätter på Peter Pan Resort som ligger längst norrut på stranden. Väldigt fina och stora rum antingen på stranden, med egen terrass mot floden eller med egen liten pool. Men smakar det så kostar det; rummen ligger på ca 1500 sek natten under högsäsong. De har en väldigt mysig strandbar dit många kommer för att se solnedgången.

På samma strand hittar vi High Seasons och Tinkerbell Resort som båda är av liknande standard, dock med skillnaden att deras bästa rum är snäppet vassare med egna små avdelningar på stranden. Båda dessa har också pool för sina gäster. Tinkerbell har också en schysst strandbar.

Klong Chao Beach, Koh Kood

Foto: Klong Chao Beach (i min mening “huvudstranden” på Koh Kood)

På andra sidan vägen längs med floden hittar du flera bra budgetboenden. Några det snackades om var Jungle Resort och PD Guesthouse.

Södra Koh Kood

Siam Beach

Foto: Vacker gryning på Siam Beach

Om man fortsätter söderut från Klong Chao ser man snart skyltar ner mot Bang Bao Bay eller Siam Beach som det ofta kallas; en trevlig liten vik som blev en personlig favorit under min vistelse på Koh Kood. Jättefint vatten och ett par långa bryggor som man kan bada från. Dessutom ett par olika restauranger att välja mellan.

I vikens norra del ligger The Beach Natural Resort och To the Sea Resort, båda väldigt trevliga med alla bekvämligheter och hög standard, men också något dyrare såklart. Om man inte vill bo här kan man ändå komma hit för middag i solnedgången.

På strandens södra ände ligger Siam Beach Resort och Siam Beach Huts. Både dessa tycker jag är prisvärda och med kanonläge precis på stranden. Vid vårt besök i januari fick vi en bungalow på Siam Beach Huts för 1200 baht.

Yoga at Eve House, Koh Kood

Foto: Morgonyoga på Eve House

Om man fortsätter österut på huvudvägen passerar man snart Eve House som jag skrivit en egen text om. Här bodde vi fyra nätter. De erbjuder enkla bungalows och dorm rooms till bra priser och har blivit lite av en samlingsplats för backpackers. Väldigt laid back, familjärt och här finns även möjlighet till yoga varje morgon och eftermiddag. Många kommer också hit för den goda matens skull.

Någon kilometer efter Eve House finns en väg ner till Neverland Beach Resort. Jag hann aldrig dit själv, men de vi pratade med lyfte stranden till skyarna. Man ska också kunna simma/paddla runt udden här eller vandra genom djungeln för att komma till en ”hemlig” öde strand.

Sista stranden man kommer till är Ao Phrao Beach som jag också skrivit en separat text om. Precis som stränderna uppe i nordväst ligger denna strand något för avlägset för min smak, men är det lugnet och direkt närhet till en paradisstrand du söker har du hittat rätt.

Se och göra

Till Koh Kood kommer man för att varva ner och känna lugnet, i alla fall var det därför jag reste dit och bättre plats för denna sysselsättning är svår att finna. För den rastlösa själen finns såklart massor att hitta på.

Utforska ön med scooter: Du behöver en scooter om du vill se något annat än din resort och stranden du bor vid. Vägarna är kurviga och kuperade, men å andra sidan är det väldigt lugn trafik. Ta en karta och ge dig iväg på upptäcktsfärd. Gör några strandhugg, kolla in vattenfallen, jätteträden och Fishermans Village.

Kayak at Koh Kood

Foto: Undertecknad på paddeltur

Paddla till öde stränder: Hos nästan alla resorts vid ständerna kan du hyra kajak. Det kostar ca 400 baht för en heldag och är ett perfekt sätt att hitta de där perfekta stränderna där ni är helt själva. Finns t.ex. en väster om Neverland Resort och en norr om Captain Hook Resort.

Snorkling och dykning: Det finns ett par dykfirmor på ön som hjälper dig med allt från dykcert, snorkelturer eller bara uthyrning av utrustning. Det finns ett kontor på Siam Beach och två på vägen bakom Klong Chao

Träning: Hålla dig i form under semestern? I närheten av polisstationen ligger ett spartanskt litet utegym som faktiskt används en hel del, mest av de västerlänningar som bor och jobbar på ön. Kom dit på förmiddagarna för bäst chans att hitta träningskompisar.

Yoga: Norska Monica på Eve House leder yogaklasser dagligen vid 08 och 17, undantaget söndagar.

Massage: Om du är ute efter den hårdaste thaimassagen på Koh Kood måste du svänga förbi D&Y Massage ovanför Siam Beach. Här är personalen på Eve House stammisar och tipsar även sina gäster.

Paddla till Klong Chao-vattenfallet: Det finns flera vattenfall på ön, men de flesta nöjer sig med att se Klong Chao som är det största. Tips är att hyra en kajak t.ex. hos Peter Pan Resort och sedan paddla upp längs floden. Det kostar runt 300-400 baht för en halvdag och det är fullt tillräckligt. Kajakerna finns både för två och tre personer och är väldigt stabila och enkla att paddla.

Restauranger

Alla guesthouses och resorts har sina egna restauranger och att hinna testa dem alla på en vecka var tyvärr omöjligt. Jag skulle ändå vilja tipsa om några stycken som vi gillade extra mycket.

Fisherman Hut, Koh Kood Thailand

Foto: Fisherman Hut

Fisherman Hut: Någon kilometer norr om Klong Chao vid vägkanten ligger denna populära pärla. Grill, färsk seafood, bra viner och en karismatisk ägare.

Good View: Precis söder om Klong Chao med magnifik utsikt över viken får du förutom god mat även riktigt bra kaffe och smarriga smoothies.

Noochy Seafood: Längs ute i Fisherman Village njuter du av purfärska delikatesser från havet som du, om du vill, tillreder själv vid bordet på en slags kolgrill.

Sunset Bar: Mest om du tröttnat på thaimaten och vill variera med en klassisk burgare. Avnjuts bäst på brygga med solnedgång som kuliss.

Okänt namn: Ingen aning vad den heter och hittar den inte på nätet, men här åt vi resans godaste gröna curry. Ligger mellan Tawan Bar och Sunset Bar på höger sida om du kommer söderifrån. Man går upp en liten stentrappa, här finns fyra-fem bord och en avdelning där man sitter på kuddar på golvet.

Barer och nattliv

Om du letar efter pulserande nattliv, bargator och buckets, ja då gör du bäst i att ta första bästa speedboat tillbaka till Koh Chang. På Koh Kood stänger köken runt nio och barerna runt elva. Det finns dock enstaka undantag.

Flip Flops

Foto: Vanlig syn utanför restaurangerna

Tawan Bar: Omnämns oftast som ”reggaebaren” och erbjuder livemusik varje kväll. Ett udda, personligt och halvgalet ställe. Se upp för hunden som ser snällare ut än vad den är.

Bartist: Schysst bar en liten promenad från Klong Chao som håller öppet länge vissa kvällar, lite beroende på ägarens dagsform om jag förstod rätt.

Sunset Bar: Tydligen ett något nyare inslag som börjat få en del folk tack vare sitt koncept ”sunset and burgers”.

Peter Pan Beach Bar: Bra för ett par drinkar i solnedgången, men gästerna droppar av tidigt.

Mer läsning om Koh Kood på minTur.se

Tawan Bar, Koh Kood – självservering på halvgalen reggaebar

2017-02-07 av

Tawan Bar, Koh Kood

Om letar efter pulserande nattliv, bargator och buckets, ja då gör du bäst i att ta första bästa speedboat tillbaka till Koh Chang. På Koh Kood stänger köken runt nio och barerna runt elva. Det finns dock en handfull undantag och Tawan Bar är ett av dessa.

Precis norr om floden vid Klong Chao ligger detta charmiga lilla vattenhål där ägaren själv varje kväll ställer sig på scenen och river av ett gäng låtar på alla möjliga instrument. Ibland får han hjälp av någon som råkar kunna spela gitarr eller trummor, ibland inte. Vissa kvällar jobbar faktiskt någon bakom baren, men oftast får man själv fixa sina öl och drinkar, samt föra nota.

Baren är döpt efter den vita lilla lurviga hunden Tawan; till synes sockersöt och harmlös, men håll tassarna i styr annars biter han (fråga min reskamrat).

Sista gästen bestämmer när stället stänger om vi förstod det rätt.

Map, Tawan Bar Koh Kood

Mer läsning om Koh Kood på minTur.se

Vacker gryning på Siam Beach, Koh Kood

2017-02-06 av

Siam Beach, Koh Kood

Fortfarande ur dygnsrytm efter flygresan vaknade tidigt första morgonen på Eve House och tog en 20-minuterspromenad ner till Siam Beach. Jag kom ner till viken precis innan solen gick upp och fick njuta av de där magiska 10-15 minuterna då ljuset är mjukt och lockar fram det vackraste i allt.

En perfekt regnbåge tonade fram, det var helt stilla och bortsett från den sömniga strandhunden fick jag stunden helt för mig själv.

Gick ut på piren, dök i det glittrande vattnet, tog en simtur. Lät solens första värmande strålar torka kroppen innan jag, lätt i sinnet, promenerade tillbaka till frukosten.

På Siam Beach finns två olika boenden. I norr To the Sea Resort som är det ”finare” alternativet med pool, luftkonditionerade rum, spa och genomgående hög strandard.

Mitt på stranden ligger det enklare med mysiga Siam Hut Koh Kood. Skön atmosfär och med en bra restaurang. Här bor man precis vid strandkanten i klassiska bungalows. Ingen lyx, men allt som behövs; gott om utrymme, fläkt, eget badrum, veranda med två stolar och hängmatta. Ett riktigt bra budgetalternativ.

Map of Siam Beach, Koh Kood

Mer läsning om Koh Kood på minTur.se

Good View, Koh Kood – smarrigt käk och grym utsikt

2017-02-06 av

Precis söder om Tinker Bell Resort på Klong Chao Beach ligger resorten och restaurangen Good View. Antingen kan man traska genom skogen från stranden eller gå upp och runt längs vägen. Hit kommer man för utsikt, solnedgångar och väldigt bra mat. De är dessutom kända för sitt utbud av färskmalet kaffe. Kanske en iskaffe i värmen?

Om du hellre svalkar dig med en smoothie har du också kommit rätt. Här finns alla tänkbara varianter och smaker.

Mer läsning om Koh Kood på minTur.se

Ao Yai – den mysiga lilla fiskebyn på Koh Kood

2017-02-06 av

På Koh Koods sydöstra kust ligger den lilla fiskebyn Ao Yai ute på ett virrvarr av pålade träbryggor. Det finns en handfull restauranger och alla stoltserar med dagens fångst upplagd på isbäddar; man hittar pilgrimsmusslor, räkor, krabbor, snappers och flera andra lokala delikatesser.

Sida vid sida om restaurangerna, eller ibland i samma lilla byggnad, lever familjerna under enkla men till synes trivsamma förhållanden. Barn leker på bryggorna, hundar och katter vilar i skuggan, ett par fötter sticker upp ur en hängmatta, skratt hörs från en av de färgglada fiskebåtarna. Här ute blir avståndet till vår egen livsstil ännu tydligare och man får en nödvändig tankeställare om vad som är viktigt här i livet.

Tips är att komma hit sen eftermiddag innan solnedgången, kanske runt 17-tiden. Om du inte gillar fisk- och skaldjur kan du istället ta en promenad och passa på att fotografera i det mjuka kvällsljuset. Här saknade jag mitt objektiv på riktigt första gången, det hade behövts för att komma lite närmare, för att fånga livet och känslan.

Det är en liten bit att puttra med sin scooter, dessutom i väldigt kuperad terräng. Tar runt 25-30 minuter från Klong Chao (“huvudstranden”) om man kör försiktigt. Perfekt att besöka på hemvägen efter strandhäng på t.ex. Ao Phrao eller Neverland.

Fiskebyn Ao Yai på Koh Kood

Fisherman Hut – populär vinbar och restaurang på Koh Kood

2017-02-06 av

Fisherman Hut, Koh Kood Thailand

En populär restaurang på Koh Kood är Fisherman Hut som ligger mitt emellan Klong Chao och det som kallas “centrum”. Den ligger helt för sig själv på en till synes ganska tveksam plats precis vid vägen, men borden fylls upp varenda kväll.

Gästerna kommer huvudsakligen av tre anledningar om jag får gissa. Ett: Den fantastiska grillen vid vägkanten där man grillar allt från pilgrimsmusslor till hela färska fiskar. Två: Den sällsynta vinbaren där du faktiskt kan njuta av riktigt bra flaskor.

Tre: Peter, Mr Fisherman Hut. Med sällan skådad karisma, tänkvärda anekdoter och betraktelser och ett smittande skratt blir han kompis med i stort sett alla som slår sig ned. Dessutom har en etablerat ett snillrikt litet kretslopp av godsaker; har du tur får du kanske en chokladbit från Schweiz eller en ostskiva från Frankrike – men bara under förutsättning att du tar med dig något gott från din hemtrakt om/när du återvänder till Koh Kood.

Detta funkar tydligen väldigt bra. Medan vi åt middag kom två olika sällskap och Peter fick lycklig som ett barn ta emot både en Single Malt från Skottland och en lokal charkdelikatess från Litauen.

Jag kan varmt rekommendera ett besök här. Det går inte att reservera bord, så kom i hyfsad tid då det är ett av få ställen på ön som kan bli fullt.

Map, Fisherman Hut, Koh Kood

Eve House – avslappnat budgetboende på Koh Kood

2017-02-06 av

Eve House, Koh Kood

Om du letar efter ett bra budgetboende med skön, tillbakalutad stämning är Eve House ett bra alternativ. Vi bodde här tre-fyra nätter och gillade verkligen atmosfären och det faktum att det verkar locka intressanta människor från hela världen.

Det finns både bungalows, dorm rooms och till och med tältplatser när det är fullbelagt. Enkel standard, men rummen har allt man behöver; fläkt, bra säng, myggnät, wifi och eget badrum.

Vid en titt på kartan kanske man tycker att det ligger lite avsides, men faktum är att läget är riktigt bra, i alla fall så länge du har en egen scooter vilket nästan är ett måste på Koh Kood. Närmsta stranden är Siam Beach som är jättefin och du är på rätt sida ön för att ta dig till Neverland, Ao Phrao och Fishermans Village. Ner till Klong Chao, för många ”huvudstranden” på ön, tar det 10 minuter att köra.

Yoga at Eve House, Koh Kood

Om du gillar yoga är Eve House stället för dig. Här får du en Astanga/Vinyasa-inspirerad yoga två gånger om dagen med undantag för söndagar. Bättre sätt att starta och avsluta dagen på är svårt att finna. Shalan ligger omgiven av kokospalmer och förutom din yogalärare Monica som guidar dig genom klassen så hjälper vinden och de nyfikna hundarna och katterna dig att slappna av och känna dig ett med naturen, precis som det ska vara. 200 Baht betalar du för en yogaklass på Eve House.

Familjen som driver Eve House är väldigt trevlig och dessutom får de ofta under högsäsong hjälp av resenärer som jobbar extra i kök och servering.

Många kommer hit för just restaurangen där ägaren, som tidigare jobbat på namnkunniga restauranger i Bangkok, står bakom grytorna.

Eve House, Koh Kood

Map, Eve House, Koh Kood

Hård och välgörande massage på Koh Kood

2017-02-06 av

D&Y Massage, Koh Kood

Ingen resa till Thailand är komplett utan en riktigt hård men välgörande massage. På Koh Kood ligger salongerna tätt längs vägarna. En vän som delvis bor på ön sedan många år tipsar oss om D&Y Massage som ligger på vägen innan man svänger ner till Siam Beach.

Låt dig inte luras av den oansenliga lokalen och se till att boka en tid hos ägarinnan Bao. En traditionell thai-massage kostar 300 baht.

Kraften i nyporna och nävarna är otrolig. Efter en timme har du svettats, stönat, troligtvis svurit, njutit och garanterat förlängts med ett par centimeter. Hur som helst kommer du att lämna stället med ett leende på läpparna och med en kropp som mår betydligt bättre.

Vykortsvackert på Ao Phrao Beach, Koh Kood

2017-01-08 av

Ao Phrao Beach Koh Kood

I en av vikarna på Koh Koods södra kust ligger den vykortsvackra stranden Ao Phrao. Här regerar lugnet och stillheten. Gröna frodiga bergssluttningar och vajande kokospalmer omgärdar den vita sandremsan. 

På väg till fiskebyn Ao Yai gör man en högersväng i T-korsningen några hundra meter efter The Relax Guest House.

Här finns tre resorts som alla erbjuder bungalows i olika storlekar och prisklasser. I stort sett alla har havsutsikt och ser väldigt fräscha och inbjudande ut. De som lockar allra mest ligger sådär nära vattnet som de ska göra. Man vaknar, tar ett par sömndruckna steg över en liten gräsmatta, några till genom den mjuka sanden innan man sedan omsluts av det 27-gradiga salta vattnet. Priset för dessa ligger på ca 2 500 baht under högsäsong.

Vi besökte Ao Phrao i början av januari och resenärerna var lätträknade. Några solstolar här och där, glest utspridda över stranden som sträcker sig åt sydost i någon halv kilometer eller så.

Det är långgrunt och perfekta förutsättningar för strandlekar i vattenbrynet. Prylar kan man låna i restaurangerna. Här kan man också hyra kajaker och antingen ge sig ut på ett litet paddeläventyr – eller bara skojsurfa på vågorna som rullar in i viken.

För de som gillar massage finns ett par olika alternativ. En timme kostar ca 400 baht.

Vi valde Sunshine Resort för lunch. På strandens södra ände ligger deras mysiga terrass en bit upp bland palmerna. De flesta rätter kostar runt 150 baht och här finns såklart alla klassiker. Vi testade en ”thai-stark” fiskrätt som fick svettpärlorna att sippra fram och läpparna att svida, men oj så gott. En iskall melonshake på det och lyckan var gjord.

Ett bra lunchalternativ kan vara att puttra vidare på sin scooter och avnjuta lunchen i den fantastiska lilla fiskebyn tio minuter bort.

Sunshine Resort, Ao Phrao Koh Kood

Sunshine Resort, Ao Phrao Koh Kood

Så hittar du billiga resor och hotell – fyra enkla restips

2016-12-13 av

Så hittar du billiga resor och hotell

Att leta resor kan vara spännande och kul. Du sitter där med förväntningar och har redan börjat drömma om hur det kommer vara väl på plats – alla möten, upplevelser, lukter och intryck. Så, går du in för att kolla upp priser på boende och flyg och genast försvinner den där härliga känslan du just hade. Flygbiljetterna kostar lika mycket som en helt hygglig begagnad bil, och en enrummare på 10 kvadratmeter kostar lika mycket natten som din lägenhet gör i månaden. Vi på minTur vill därför ge dig några konkreta och användbara tips på hur du kan hitta de billigaste resorna och hotellen.

Den här artikeln innehåller sponsrat innehåll.

#1 Var flexibel
För de flesta kanske det är svårt att komma i väg när man vill. Det kan vara skola, jobb och många andra förpliktelser som gör det svårt att på studs lämna det grå ”tandläkarvädret” i Sverige. Men har du möjlighet att vara flexibel och åka när de flesta inte kan har du här en fördel när det kommer till att hitta förmånliga resor. För det är just när efterfrågan är mindre som du kan hitta bra priser.

Höstlov, påsklov och jullov är det bäst att sitta hemma på reskassan för att i stället hitta bättre priser mellan dessa perioder.

Maj och september är oftast billigare än högsommarmånaderna juni, juli eller augusti, då de flesta brukar kunna och vilja ta ut längre semester. Och blir det regnig sommar i Sverige firar resebolagen med tårta varje dag.
Prisvärda perioder att resa kan vara precis före och efter sommarmånaderna, under maj och början av september. Likaså veckorna före jul i december.

Kan du vara i stand by-läge, det vill säga sitta med packat bagage, kammat hår och resklar skrud, så finns flertalet prisbevakningstjänster för sista minuten-resor, exempelvis. Det är ett enkelt sätt att följa prisutvecklingen på dina önskade resor och slå till när det kommer ett pris som passar din budget bäst.

#2 Boka i “rätt” tid
Biljetter till reguljärflygen har visat sig vara billigast cirka sex veckor före avgångsdatum. Men det är snarare en fingervisning än fakta. Det bästa är att kolla olika flygbolags sajter och se vilka kampanjer de har för stunden. Där kan en hitta fyndpriser en vecka före avgång likväl som flera månader i förväg.

Charterbolagen har ibland rabatter på resor längre fram, så kallad ”boka tidigt-rabatt”. Under lågsäsong kan du även hitta riktigt bra sista minuten-priser.

#3 Res till billiga länder
Flygpriser är en grej. Budgeten för kost och logi en annan. Men den är minst lika viktig. Hur mycket kostar en natt på ett trestjärnigt hotell? Vad kostar en dräglig lunch/middag? Eller den där ölen som ofta brukar vara en alldeles utmärkt referens för att få koll på prisläget. Kostar ölen runt hundralappen vet man att det kommer bli jobbigt. Om den däremot snittar runt tiokronan kan man gnugga sina händer och knäppa upp byxlinningen vid middagsbordet.

Ett enkelt sätt att kolla var du får mest för pengarna är bland annat att kolla in Forex semesterindex. Här får du överblick på genomsnittspriserna på produkter och tjänster världen över.

Exempel på produkter som jämförs är hotellnätter, restaurangbesök, taxiresor och literpriset på just öl.

Här nedan kan du se de billigaste respektive dyraste länderna att vistas i under juli månad 2016 enligt Forex indexlista (Sverige har index 100):

Billigast
Kambodja – 29
Vietnam – 29
Indien – 30
Bulgarien – 33
Malaysia – 33

Dyrast
Storbritannien – 111
Danmark – 114
USA – 114
Schweiz – 138
Monaco – 223

#4 Leta upp kampanjer och rabattsidor
Att sätta sig ner med laptopen, plattan eller mobilen och ägna lite tid på att kolla upp olika kampanj- och rabattsidor kan bli gynnsamt för plånboken. Det finns flera jämförelsesajter där ute för att hitta de billigaste flygen och/eller hotellpaketen. Efter lite detektivarbete kan du spara tusenlappar. På exempelvis Rabattkodsidor.se samlar man reskampanjer, rabatterade hotellpriser och förmånliga erbjudanden.