Citynära skidåkning i Oslo Tryvann Vinterpark

2010-11-04 av Martin Magnusson

Oslo Tryvann VinterparkFoto © Nancy Bundt/Innovation Norway

Detta inlägg ingår i en artikelserie om skidåkning i Norge som produceras i samarbete med Visit Norway i oktober och november på minTur.se. Vi gör även en tävling där vinnaren får en skidvecka i norska fjällen för hela familjen. Har du egna tips och erfarenheter? Då är du hjärtligt välkommen att dela med dig.

När man nämner skidåkning och Oslo går tankarna fort till Holmenkollen, backhoppning och längdskidåkning. Med all rätt förstås, men vad många inte vet är att det dessutom ligger en fullfjädrad alpinanläggning i samma område med fallhöjder som slår både Idre och Sälen.

Endast 20 minuter norr om Oslo ligger Tryvann Vinterpark som är Norges femte största skidort sett till antal besökare. Här finns 14 nedfarter i varierande svårighetsgrad, sju liftar, en rejäl terrängpark, skiduthyrning, värmestugor, kaféer och nästintill obegränsade möjligheter för längdskidåkaren.

Foto © Nancy Bundt/Innovasjon NorgeÄven om skidåkningen i Tryvann håller hög nordisk klass, så är det framför allt dess citynära läge som gör anläggningen helt unik. Tänk dig att börja dagen i backen med några timmars sköna åk, för att sedan äta en god lunch på stan, strosa runt i Oslo och kanske hinna med lite sevärdheter och shopping innan kvällens middag på en av huvudstadens hundratals restauranger. En svårslagen kombination helt enkelt. Enklast tar man sig till anläggningen med bil, men det går också spårvagn och bussar.

Tillbaka till skidåkningen. Den svarta nedfarten Wyllerløypa är områdets längsta med sina 1 300 meter och de rutinerade åkarnas självklara val. För nybörjare och mer försiktiga åkare är den gröna Tårnbakken helt perfekt med sina 900 meter och 130 fallhöjdsmeter med utgångspunkt uppe vid Tryvannstornet.

Mellan dessa två backar ligger Hyttliområdet som är en av Norges allra bästa terrängparker med massor av hopp, rails och dessutom en fullskalig halfpipe som regelbundet står värd för olika tävlingar.

Foto © Nancy Bundt/Innovasjon NorgeSäsongen börjar i december och sträcker sig vanligtvis till mitten av april. Öppettiderna är generösa; 10-22 i veckorna och 10-17 under helgerna. Ett rejält system med snökanoner säkerställer goda förutsättningar även i perioder med lite naturligt snöfall.

Området runt Tryvann och Holmenkollen är också ett eldorado för längdskidåkare. Enligt Norska Skidföreningen finns här smått sanslösa 260 mil (!) preparerade spår under säsongen och väldigt många av dem är dessutom upplysta. Dessa optimala förutsättningar är en av orsakerna till att vinterns VM i skidor hamnat i den norska huvudstaden.

Mästerskapet avgörs mellan 23 februari och 6 mars och man räknar med en massiv publikfest uppe vid Holmenkollen, men även nere i stan där det planeras konserter, medaljceremonier och andra festligheter.

Kort och gott är Oslo Tryvann Vinterpark en perfekt anläggning för dig som vill:

  • Kombinera ett storstadsbesök med klart konkurrenskraftig skidåkning.
  • Utforska den utmanande terrängparken med hopp, rails och pipes.
  • Testa skidåkning för första gången utan att binda upp dig på en hel fjällvecka.
  • Göra en smidig skidresa med hela familjen och låta småttingarna känna på rolig skidåkning i något av barnområdena.

Oavsett vilken kategori du tillhör, så är Tryvann ett guldkorn under vinterbesöket i Oslo – och inte minst väldigt lättillgängligt!

Läs mer om Oslo Tryvann Vinterpark: http://www.tryvann.no

Kommentera