Guide – så reser du bäst till norska fjällen

2010-10-28 av Martin Magnusson

Köra bil till NorgeFoto av C.H/Innovasjon Norge

Detta inlägg ingår i en artikelserie om skidåkning i Norge som produceras i samarbete med Visit Norway i oktober och november på minTur.se. Vi gör även en tävling där vinnaren får en skidvecka i norska fjällen för hela familjen. Har du egna tips och erfarenheter? Då är du hjärtligt välkommen att dela med dig.

De norska fjällen ligger närmare oss än vad vi kanske tror – och är dessutom lätta att resa till. Det bästa exemplet är nog Trysil som ligger mindre än fem mil från Sälen och erbjuder några av Skandinaviens allra bästa nedfarter. Backarna kring Lillehammer och Oslo är också lättillgängliga.

Jag har själv rest väldigt mycket i Norge med alla tänkbara färdmedel. Det som slår mig när jag tänker tillbaka är att man ofta minns själva resan dit lika väl som själva vistelsen. Man häpnas konstant av utsikterna, vidderna, fjordarna och måste stanna titt som tätt för att ta fram kameran. När man tittar på avståndstabellen här under bör man alltså ha uttrycket “resan är målet” i nära åtanke!

Foto © C.H./Innovation NorwayHär följer hur som helst en smidig liten guide för hur du enklast reser till de norska fjällen och den fantastiska skidåkningen de erbjuder.

Köra bil till Norge

Om du kommer från södra delarna av Sverige är det enklast att välja E6:an och korsa gränsen vid Svinesund för att fortsätta upp via Oslo. E6:an fortsätter sedan hela vägen till Lillehammer. Ska du till Trysil, så svänger du av på riksväg 25 vid Hamar och följer denna i knappt tio mil. Hemsedal ligger ca 20 mil nordväst om Oslo. Hit kommer du via riksväg 7 till Gol och därefter riksväg 52 sista biten.

Från Karlstad, Örebro och Stockholm är det lätt att ta sig till norska fjällen med bil via E18 eller riksvägarna 61 och 71. Kommer du längre norrifrån tar du E14 via Trondheim eller riksväg 84 via Røros.

Är du osäker på vägarna, så rekommenderas att skriva ut vägbeskrivningar från Via Michelin, Map24 eller Google Maps.

Avstånd i mil från: Stockholm Göteborg Malmö Karlstad
Oslo 52 30 56 22
Hemsedal 75 52 78 44
Norefjell 63 39 66 32
Lillehammer (Hafjell m.fl.) 61 47 74 30
Trysil 51 50 76 27
Voss 92 69 96 61

Resa med buss till Norge

Om du inte bokat en paketresa med ett svenskt buss- eller resebolag, så kan du lätt sy ihop din egen bussresa. Bolag som Swebus, GoByBus och Bus4You trafikerar samtliga Oslo från flera svenska städer. Därifrån tar du sedan en expressbuss norrut till din slutdestination. Om du ska till Trysil är svenska Fjällexpressen ett bra alternativ.

Foto © Johan Berge/Innovation Norway

Åka tåg till Norge

Med svenska SJ kan du åka direkt till Norge utan byten. Från Stockholm kommer du med direkttåg till Oslo och Narvik (nattåg). Du kan även resa till Trondheim härifrån, men då krävs ett byte i Östersund eller Storlien. Från Göteborg går direkttåg till Oslo dagligen. För att boka tåg vidare i Norge är det NSB som gäller.

Resa med flyg till Norge

Flyglinjerna mellan Sverige och Norge uppdateras och förändras ganska ofta, så se till att du har de senaste uppgifterna. Ett bra sätt att kolla utbudet är att besöka sajten Skyscanner. Där kan man göra breda sökningar och få en lista på vilka bolag som flyger var. Här är en sammanställning på hur utbudet ser ut inför vintern 2010/2011.

Sträcka Flygbolag
Stockholm – Oslo SAS, Norwegian
Stockholm – Bergen SAS, Norwegian, Finnair
Stockholm – Trondheim SAS, Nextjet
Stockholm – Rörås Skyways
Göteborg – Oslo Wideroe
Göteborg – Bergen City Airline
Göteborg – Stavanger City Airline

Kommentera