Hafjell – långa backar och utmanande åkning

2010-10-26 av Martin Magnusson

Hafjell Alpinsenter, LillehammerFoto av Esben Haakonstad, Hafjell Alpinsenter

Detta inlägg ingår i en artikelserie om skidåkning i Norge som produceras i samarbete med Visit Norway i oktober och november på minTur.se. Vi gör även en tävling där vinnaren får en skidvecka i norska fjällen för hela familjen. Har du egna tips och erfarenheter? Då är du hjärtligt välkommen att dela med dig.

Minns du Pernilla Wibergs klassiska slalomåk som gav henne OS-guld i den alpina kombinationen 1994? Det var i Hafjell strax utanför Lillehammer det hände. Idag har den olympiska yran förstås lagt sig, men anläggningen håller fortfarande väldigt hög klass – i första hand tack vare rejält långa nedfarter, en utmanande terrängpark och stor snösäkerhet.

Foto © Esben HaakonstadHafjell ligger 1,5 mil norr om Lillehammer och är Norges tredje största skidanläggning efter Trysil och Hemsedal. Här finns 31 nedfarter i varierande svårighetsgrader, 16 liftar och högsta fallhöjden är imponerande 835 meter.

Och det är just de långa backarna som kännetecknar skidåkningen i Hafjell. Den längsta är över sju kilometer, vilket inte många andra anläggningar i Skandinavien kan matcha.

Hafjell kan även stoltsera med en av Norges allra bästa terrängparker som är ett riktigt eldorado för leksugna (och våghalsiga) snowboard- och twintipåkare. Det finns fyra huvudsakliga slingor här, alla med olika svårighetsgrad och karaktär.

Enligt anläggningens hemsida finns över 100 snökanoner som täcker ca 75 procent av den totala ytan, vilket gör Hafjell väldigt snösäkert – även perioder när vädergudarna snålar med nederbörd. Detta i samband med många soltimmar innebär ytterligare två anledningar att besöka Hafjell.

Foto © Esben HaakonstadOch då har vi inte nämnt allt runtom kring själva skidåkningen. Det finns många restauranger i anslutning till nedfarterna. Uppe på toppen ligger populära Gaiastova som under dagtid erbjuder en barmeny med klassiker som hamburgare, club sandwich, osv. För dig som vill ta ett par snabba danssteg i pjäxorna finns här också en välbesökt afterski som för övrigt blev utsedd till Norges tredje bästa 2010. När vi är ändå är inne på afterski bör Woodys och Ryk&Reis nämnas som goda alternativ.

Lite längre ner i backen ligger en liten kiosk som serverar enklare mat och dryck. När det inte räcker med en varmkorv eller en baguett rekommenderas ett besök på Peppes Pizzeria som är ett säkert kort efter en lång dag i backen. Det finns även många fler alternativ i närheten av anläggningen.

Foto © Esben HaakonstadNär det gäller boende, så finns det ganska många olika möjligheter. Antingen bor man på något av hotellen i Lillehammer och åker med vinterbussarna som går regelbundet till och från anläggningen. Om man vill vara närmare backarna, rekommenderas en stuga i direkt anslutning till nedfarterna med ski in/ski out-möjligheter.

För dig som vill ha utmanande skidåkning, långa sköna åk, gott om snö och generösa öppettider är detta en väldigt passande skidort. Och bli inte förvånad om en av tidernas bästa åkare susar förbi dig i backen. Hafjell är nämligen hemmaplan för den olympiska legendaren Lasse Kjus som driver en skidskola här.

Besök Hafjell: http://www.hafjell.no

2 kommentarer till “Hafjell – långa backar och utmanande åkning”

 1. Cornelia says:

  Hafjell var vi några gånger när vi precis flyttat till Oslo. Helt ok system med långa böljande backar. Helt ok skogsåkning en bit upp i systemet. Kommer tyvärr inte i håg vad liftarna dit hette.

  Minns bara att det var släplift dit i mitten av systemet. Relativt bra lutning men något tät skog, Där gick att åka på båda sidor om liften. Tog man en släplift helt upp på toppen var åkningen flackare och skogen något glesare. Min känsla är att åker man till Hafjell är det roligare att bränna på i pisten pga av långa och välpreparerade backar än att leta linjer i skogen då det som sagt stod ganska tätt med träd, men det e ju olika vad man gillar.

  Bodde gjorde vi i lillehammer, vilket kan rekommenderas, mysig liten stad med en del trevliga restauranger o ev någon som kan liknas vid shopping gata. Litet o charmigt.

 2. Björn says:

  Hafjæll ær større och jag kan intyga på lite av vad Cornelia skriver. Systemet ær relativt stort och vi har hær funnit offpistmøjligheter, via någon skog som varit riktigt bra! Det gillade vi!! Kring toppen ær det, om jag inte missminner mig læætåkta backar vilket passar mig dåligt… Skidområdet i sig kænns annars trevligt.
  De gånger jag/vi gæstat har vi tagit frinætter på Clarion Hotell en bit från skidområdet. Ett helt OK hotell!

Kommentera