Reseblogg, plats 15: Mary af Rövarhamn

2010-10-04 av Martin Magnusson

BesättningenFoto © Linda Hammarberg

Detta är plats 15 i listningen av Sveriges bästa resebloggar. Urvalet görs av redaktionen på minTur.se under hösten 2010 utifrån ett tiotal bedömningspunkter. Syftet är att få en mer relevant och kvalitativ topplista över svenska resebloggar än vad som erbjuds hos bloggportalerna, där placering avgörs av antal besökare.

I augusti 2010 kastade familjen Hammarberg loss från Norra Fiskehamnen i Malmö för att ge sig ut på en tre-fyra år lång seglats över världshaven med sin kära segelbåt “Mary af Rövarhamn”. I bloggen med samma namn kan vi nu följa deras öden och äventyr ombord.

Foto Linda Hammarberg- Bloggen känns viktig för de där hemma, men också för oss själva – kul att ha kvar som minne, framförallt för barnen. Förr skrev man brev, sedan kom nyhetsbrev via E-post och nu bloggar man. En naturlig utveckling i takt med den nya tekniken. Bonusen är naturligtvis att nu kan alla som vill läsa, och det gör det hela lite extra kul, berättar Linda Hammarberg som länge jobbat med kommunikation och nya medier.

Hon förklarar vidare att syftet med bloggen inte är att rabbla upp en massa platser de besökt eller gå in på detaljer om resrutten. Istället försöker de vara lite mer personliga och förmedla känslan ombord.

- Vi försöker göra nedslag i vår vardag, berätta om små händelser, reflektioner och lärdomar på färden. Jag vill gärna bjuda på många bilder, vilket känns extra viktigt med tanke på att vi har våra två små barn med oss och vänner och familj gärna vill se hur våra smågastar har det.

Linda frilansar för ett par olika magasin och tidningar under resans gång och hon ser bloggen som en naturlig förlängning till de artiklar hon skriver, där läsarna kan fördjupa sig, ställa frågor och få aktuella uppdateringar och lägesrapporter.

Foto Linda Hammarberg“Mary af Rövarhamn” är utan tvivel en av de mest spännande bloggarna på vår lista. Texterna är väldigt välskrivna och blandas upp med både fina bilder och videoklipp, vilket höjer besöksupplevelsen ytterligare.

Bloggen har ett proffsigt gränssnitt och det är enkelt att hitta det man söker. Bra med länkar till generell information i sidhuvudet och i högerspalten finns alla viktiga element för en bra navigering. Plus också för kartan där man kan följa familjen i realtid.

Av naturliga anledningar går det ofta några dagar mellan uppdateringarna, ibland längre. Uppkopplingen ombord är väldigt begränsad och när man går i land är det mycket som ska hinnas med. Då är det tur att Twitter finns. Här får vi korta snabba uppdateringar i väntan på mer utförliga texter. En bra lösning.

“Mary af Rövarhamn” får en självklar plats bland mina bokmärken och jag ser fram emot att följa deras resa på de sju haven.

Besök bloggen: http://symary.com/

4 kommentarer till “Reseblogg, plats 15: Mary af Rövarhamn”

 1. Peter says:

  Härligt!

  Vill ni läsa om en liknande resa med två tonårs barn och en Svensk familj kolla även in följande länk. Vi har skrivite den på Engelska men är en Svensk/Norsk familj som tog en 19 månaders segeltur.

  http://web.mac.com/keerberg/liv-1/Start.html

 2. [...] - en stad som fångad ur tusen och en natt. Angör Kanarieöarna ungefär samtidigt som vår blogg utses till en av Sveriges bästa resebloggar. Kul! Sedan gick styrningen sönder : [...]

 3. [...] Flest besökare har hittat hit via MinTur.se [...]

 4. Hanna Thompson says:

  hejsan syMary! Jag vet att ni har det harligt och far vara med om det stora aventyret till havs, Jag Hanna har en gang i tiden seglat over Atlanten, 1987 och hamnade jag pa Trinidad i vastindien, bor har sen 92, ar numer kontaktperson for de skandinaviska
  seglarna. trinidad har den basta varvet och ar darfor en knutpunkt for batar som
  skall vidare i nagon fardriktning, samt glom inte den absolut basta Karnevalen,
  som har steelpan musiken, och en massa annat for hela familjen, Karnevalen
  borjar strax innan 7 mars sa rakna med att komma i god tid for en bryggplats,
  kontakta mig garna little hanna@yahoo.com (mark understreck) Power Boats varv

Kommentera