Reseblogg, plats 5: Resekoll.se

2011-01-14 av Martin Magnusson

Foto © Resekoll.seFoto Resekoll.se

Detta är plats 5 i listningen av Sveriges bästa resebloggar. Urvalet görs av redaktionen på minTur.se under vintern 10/11 utifrån ett tiotal bedömningspunkter. Syftet är att få en mer relevant och kvalitativ topplista över svenska resebloggar än vad som erbjuds hos bloggportalerna, där placering avgörs av antal besökare.

Resekoll.se publicerar varje dag nyheter, trender, tips och berättelser från hela världen. Sidan riktar sig både till resglada privatpersoner och till folk som jobbar inom resebranschen.” Så låter det när Christian von Essen presenterar bloggen med egna ord. Vi tycker att man gör det så pass bra att man förtjänar en femteplats på vår topplista.

Resekoll har funnits på nätet sedan 2007. Christian hade då uppdraget som redaktör, men fick efter något år möjlighet att ta över hela driften och ägandet. Han tog chansen och fortsatte med Resekoll i egen regi.

Förra året kontaktade han Magnus Hillgren på den snarlika bloggen Travellife och föreslog en sammanslagning. Sagt och gjort. Idag är det Christian och Magnus som är de drivande personerna bakom bloggen, men man tar även in material från frilansare när behovet finns.

Foto © Beppe Arvidsson

Christian har alltid haft ett genuint reseintresse och dessutom gillat att skriva. Under sin studietid var han aktiv i skoltidningar och gjorde även en del frilansjobb.

- Jag studerade utomlands i flera år och bodde bland annat i Singapore och Malaysia. Då reste jag runt väldigt mycket och någonstans där föddes nog drömmen om att få syssla med resejournalistik i någon form, berättar han.

Resekoll erbjuder en trevlig blandning av branschnyheter, restips, intervjuer, reseprylar och länktips. Ena stunden kan man få ett matigt resereportage från New Yorks skrivet av den frilansande Joakim Lloyd Raboff (vars fru redan omnämnts på vår lista), medan man andra stunden snubblar över en ekologisk äppelfabrik på Färingsö utanför Stockholm.

- Vi vill hellre vara bäst, än störst och snabbast. Resekoll är än så länge en fritidssysselsättning som vi driver för att det är roligt och för att det ofta leder till nya uppdrag i andra sammanhang, förklarar Christian som bland annat sitter i styrelsen för Sveriges Turistjournalister.

Flödet av nya inlägg i bloggen är lite ojämnt. I vissa produktiva perioder skriver man dagligen, medan det andra gånger kan gå en vecka mellan inläggen. Designen är väldigt avskalad, enkel och tydlig, vilket tilltalar mig. Däremot är jag lite skeptisk till den ganska stela loggan som enligt mitt tycke andas alldeles för lite “resor”.

Jag tycker annars att Resekoll har lyckats jättebra med själva strukturen på sajten. Man har använt bloggverktygets kategorier till en tydlig huvudmeny i sidhuvudet, där det också ligger en stor sökruta – föredömligt! Högerspalten är väldigt levande med artikelpuffar, etikettmoln och bilder som får sajten att kännas mer som ett magasin än som en blogg. Plus också för fliken “Arkiv” där man kan söka inlägg efter år/månad.

Resekoll är välförtjänt en av Sveriges mest besökta bloggar enligt de stora bloggportalerna och i detta fall går storlek och kvalitet hand i hand. Med relativt små resurser tycker jag att Christian och Magnus lyckas konkurrera med de stora drakarna i detta segment. Om du inte redan upptäckt bloggen, så är det hög tid!

Besök bloggen: www.resekoll.se

3 kommentarer till “Reseblogg, plats 5: Resekoll.se”

  1. [...] Läs hela intervjun här! Dela |  Etiketter: Martin Magnusson, Min Tur, MinTur.se, resebloggar, Sveriges bästa resebloggar [...]

  2. Anders Karlsson says:

    Det där blev ju helt fel, den där kommentaren kan ni ta bort.

Kommentera