Reseblogg, plats 9: Tokyo Total

2010-11-25 av Martin Magnusson

Tokyo Total av Maria AhlgrenFoto Said Karlsson, Sydsvenska Dagbladet

Detta är plats 9 i listningen av Sveriges bästa resebloggar. Urvalet görs av redaktionen på minTur.se under hösten 2010 utifrån ett tiotal bedömningspunkter. Syftet är att få en mer relevant och kvalitativ topplista över svenska resebloggar än vad som erbjuds hos bloggportalerna, där placering avgörs av antal besökare.

Det svenska magasinet RES har lyckats knipa åt sig ett gäng riktigt bra resebloggare till sin hemsida. En av de allra bästa tycker jag är Maria Ahlgren som i sin Tokyo Total väcker en nästintill smärtsam längtan till den japanska metropolen.

Maria flyttade till Tokyo tillsammans med sin man för fyra år sedan och har inte slutat att fascineras ett endaste ögonblick.

- Det var som att hamna i Disneyland, allt var stort, galet och draget till sin spets. Samtidigt var det svårt att få fason på staden. Det var på samma gång spännande och frustrerande att veta att de bästa barerna, klubbarna och matställena också var de mest svårfunna, gärna gömda i anonyma kontorshus eller i namnlösa gränder.

Maria Ahlgren i Tokyo- Kulturen här blir paradoxalt nog mer mystisk ju mer jag lär känna den. Som en slags one-woman-mission började jag skriva om Japan för svenska tidningar i hopp om att berätta om ett annat Japan, ett Japan från insidan, och hur livet här blir när man gjort turistkarusellen, berättar Maria som idag skriver för titlar som DN, Sydsvenskan, SvD och RES.

Det var också hos RES som hon för knappt två år sedan startade sin blogg Tokyo Total. Här får hon en passande plats att dela med sig av alla restips hon samlar på sig efter hand. Det är allt från glittrande Michelinlyx till hål-i-väggen-nudlar, gömda nintendo- och karaokebarer, onsen-badhus och roliga butiker.

- Jag vänder mig till resenärer som vill bortom de säkra korten, som inte ryggar för att beställa “kockens val” från en meny på enbart japanska eller dyka in under en järnvägsbro för en öl med fulla salarymän. Man vill bo trevligt men inte alltför dyrt, utan lägga pengarna på nattliv, shopping och upplevelser. Man vill ha äventyr, fast med viss klass, spekulerar Maria i ett försök att sätta fingret på sina läsare.

Bloggen uppdateras ett par gånger i veckan och det är rejält med egna, ofta väldigt bra bilder. Då och då får vi också en glimt av huvudpersonen, vilket ger lite välbehövlig personlighet åt inläggen. Texterna är annars mer av ett guidande slag och vi får egentligen inte veta så mycket om personen Maria och hennes vardag. Nyfikna behöver dock inte vara nyfikna länge. Ett klick bort väntar nämligen Marias andra blogg “From Tokyo with Love“.

Sushi i TokyoDet märks att Maria är bekväm i formatet och i Tokyo Total stillar hon föredömligt de vetgiriga läsarnas begär genom länkar till höger och vänster för ytterligare läsning. Vi får också nästan alltid adresser till alla restips, samt prisinformation. Bra!

Precis som hos vår andra RES-bloggare saknar jag en del funktionalitet i själva bloggverktyget, bland annat att kunna söka i enskilda bloggar. Inläggen är föredömligt märkta med taggar, men några huvudkategorier verkar det tyvärr inte finnas, vilket gör att bloggen blir något oöverskådlig.

Det tar dock inte udden av denna utmärkta reseblogg som väckt mitt Tokyointresse med besked. Bara att trycka dit ännu en önskenål på världskartan!

Besök Tokyo Total: http://res.se/blogg/tokyototal

3 kommentarer till “Reseblogg, plats 9: Tokyo Total”

  1. [...] res.se har blivit utsedd till Sveriges 9e bästa reseblogg av sajten mintur.se! Läs motiveringen HÄR, säger skryt-Maria. Och den VINNANDE bloggen hittar ni här! Inga [...]

  2. [...] Hipphipp hurra! Tokyo Total har blivit utsedd till Sveriges 9e bästa reseblogg av resesajten mintur.se. Läs hela fina motiveringen och en intervju med mig HÄR! [...]

Kommentera