Reseförsäkring – tips och råd innan du tecknar

2010-10-27 av Martin Petersson

Foto av Peyman, Flickr

Tycker du som många andra att det är svårt att välja rätt försäkring? Du kanske frågar dig om du behöver reseförsäkring över huvud taget? Eftersom många undrar tänkte vi försöka reda ut begreppen och förklara nyttan med en väl fungerande reseförsäkring.

Varför behöver du en reseförsäkring?
Det kanske inte känns så farligt att förlora en kamera eller en mobiltelefon, men det kan bli betydligt mer kostsamt att behöva akut vård eller transport under resan. Exempelvis kan vård för ett benbrott i USA och ambulansflyg till Sverige från Thailand vara mycket kostsamt. Kolla upp och teckna försäkring i tid – när olyckan väl är framme är det för sent!

Vad har du för behov?
Det enklaste är att börja med att kontrollera vilka försäkringar du har i dagsläget och exakt vad dessa innefattar. Nästa punkt är att ta reda på vilka behov du har. Resmålet, resans längd och vad du ska göra är exempel på faktorer som spelar roll. Ska du exempelvis arbeta eller ska du kanske syssla med riskfyllda aktiviteter som t. ex. bergsklättring, dykning eller skidåkning.

Tänk på att försäkringen kanske inte gäller i samma omfattning om du ska besöka ett land i krig eller drabbat av andra oroligheter. På UD:s sida kan du se vilka länder som UD avråder från att resa till.

Olika typer av reseförsäkringar
I din hemförsäkring ingår vanligtvis ett grundläggande reseskydd. Detta brukar dock vara tidsbegränsat till de första 45 dagarna av resan.

Utöver detta bygger du sedan på med ytterligare skydd efter dina behov. Detta komplement kan bestå av ett tillägg till din hemförsäkring eller en separat reseförsäkring som säljs via försäkringsbolag eller i samband med att du köper din resa.

Ofta kan man också få tillgång till enklare reseskydd och avbeställningsskydd om resan betalas med betalkort. En separat reseförsäkring gör oftast att självrisken elimineras helt eller sänks.

Vad ingår i en reseförsäkring?
Här gäller det att verkligen lusläsa villkor och jämföra olika försäkringar och bolag.

Här följer exempel på vad som kan ingå:

 • Kostnader för sjukvård och tandvård.
 • Hemtransport vid olycksfall eller allvarlig sjukdom.
 • Nära anhörigs resa till dig vid allvarlig skada eller sjukdom.
 • Hemtransport om nära anhörig drabbas av olycksfall, sjukdom eller dödsfall.
 • Merkostnader för exempelvis boende vid sjukdom eller olycksfall.
 • Ersättning vid invaliditet och dödsfall.
 • Ansvarsskydd om du skulle orsaka skada på annan människa eller egendom.
 • Rättsskydd som täcker kostnader för advokat och rättegång vid eventuella tvister.
 • Överfallsskydd och stöldskydd kan ingå eller kan köpas till.
 • Avbeställningsskydd. Vid sjukdom krävs som regel läkarintyg.

Viktigt att tänka på innan du tecknar reseförsäkring

Undantag
Var noga med att läsa det finstilta om undantag i reseförsäkringen, vissa försäkringsbolag har nämligen undantag för skador relaterade till aktiviteter som de klassar som riskfyllda. Kolla särskilt detta om du vet att du kommer att syssla med bergsklättring, fallskärmshoppning, dykning eller liknande.

Kronisk sjukdom
Den som har en kronisk sjukdom bör vara extra uppmärksam på villkoren i reseförsäkringen. Det kan finnas punkter som gör att den kroniskt sjuka kan bli ersättningslös vid ett tillbud.

Det förkommer formuleringar liknande ”försäkringen gäller inte vid sjukdom som var känd redan vid beställningen av resan”.

Bil och andra fordon
Teckna en separat hyrbilsförsäkring om du ska hyra bil utomlands. Ansvarsdelen i reseskyddet täcker sällan dig som bilförare. Kontrollera så att förare, passagerare och bil är försäkrade.

Graviditet
Inom EU har EU-medborgare rätt till akut sjukvård vid graviditet och förlossning. Kontrollera med ditt försäkringsbolag vad som gäller utanför EU. Oftast ger hemförsäkringens reseskydd ersättning tom vecka 28.

EU
När du reser inom EU är det bra att ha med sig EU-kortet som kan beställas via Försäkringskassan. EU-medborgare har nämligen rätt till akut sjukvård inom EU. Observera att du utöver detta ändå behöver någon sorts reseförsäkring.

Förberedelser
Följande är bra att ha tillgängligt under resan:

Genrella tips och råd
Lägg inte stöldbegärliga föremål i incheckade väskor. Försäkring täcker sällan förlust eller stöld i dessa fall.

Hantera inte stora mängder kontanter utan använd kort och ha telefonnummer till spärrservice tillgängligt. Se även till att ha telefonnummer för att spärra mobiltelefon tillgängligt.

Vid olycka
Om en olycka inträffar, kontakta snarast ditt försäkringsbolag så att de kan ge sjukhuset en garanti om att de täcker kostnaden för vården.

Det kan också vara bra att kontakta SOS-international (+45 70 10 50 50) för rådgivning. Även landets svenska ambassad kan bistå med rådgivning och tips vad det gäller exempelvis pass, advokat, läkare eller tolk. Om det inte finns svensk ambassad i landet kan du vända dig annat EU-lands ambassad.

UD har mer information om vad ambassader kan hjälpa till med.

Ordna inte hemresa själv, utan ring den larmcentral som ditt försäkringsbolag har anvisat. Annars kan du bli utan ersättning.

Var noga med dokumenten
Se till att få ett detaljerat och tydligt läkarintyg. Söker du ersättning för förlorade semesterdagar så ska det stå att läkaren har beordrat sängliggande under dessa dagar. Vid stöld och överfall behövs en polisanmälan och att du får en kopia på denna. Spara alla kvitton för utlägg som är relaterade till det inträffade.

Slutligen ska det påpekas att viss information i denna guide är tagen från försäkringsbolagens egna sidor. Vi kan därför inte garantera att all information är uppdaterad eller 100% korrekt. För exakta villkor och regler kontakta försäkringsbolagen.

Trevlig resa!

Foto 1: Peyman , Foto 2: Alan Cleaver_2000, Foto 3: CourtneyCarmody.com, Foto 4: Jasen Miller

4 kommentarer till “Reseförsäkring – tips och råd innan du tecknar”

 1. Lars says:

  Bra artikel men faktiskt är att varken digitalkameror , mobiltelefoner eller armbandsur också för den delen täcks av de reseförsäkringar jag känner till

 2. Tommy says:

  Hur gör man ifall man nu har oturen att ha en kronisk sjukdom?
  Avbeställningsskyddet funkar ju t.ex. inte när sjukdomen är känd sedan tidigare, vet jag av erfarenhet….

  Följden blir ju att man drar sig i det längsta från att boka saker som inte kan avbokas utan kostnad, som t.ex. flygbiljetter. Man är dessutom hänvisad till att boka hotellrum direkt från hotellet, och även då försäkra sig om att man kan avboka fram till ankomstdagen.
  I och med detta, så kan man heller inte utnyttja rabatterade rumspriser från hotels.com eller dylikt.

  Vad har du för råd till oss som är drabbade av en kronisk sjukdom?

 3. Kalle frisk says:

  Vill du ha en riktig reseförsäkring som täcker även mobil, digitalkamera osv och allt annat och fungerar i hela världen, så teckna en med TRYGG-HANSA. Fungerar, håller vad de lovar, ja det är dom som har satt upp livbojar ute vid badplatser. Visst jag gör reklam för dem, men de kanske kostar ngt mer 50:-? men vad är det när man är på plats i Mexico, sjuk i Australien. De är helt enkelt bäst och fungerar alltid. Då slipper man krångla med reseförsäkringar, avbeställningskydd etc, allt ingår!

  För dig med kronisk sjukdom, som ju kan betyda olika saker, tag med de mediciner du behöver och ett intyg på engelska från din ordinarie läkare, här i Sverige, det räcker inkl att ha en bra reseförsäkring, olycksfallsförsäkring Trygg-Hansa som täcker själva vården. De flesta läkare globalt talar och förstår samma saker, sjukdomar osv. Är du svårt sjuk skall du kanske ta det lugnare med vissa länder och i förväg ta reda på vilka sjukhus som finns som är bra osv. Din svenska läkare kanske kan hjälpa dig med det också!

  Trevlig resa!!! Alla mår bättre av att resa och få nya intryck!

 4. Armstrong says:

  Fråga dig själv varför du ska resa utomlands? Är det verkligen det du vill själv eller är
  det bara för att du har gått på resebluffen? Med resebluffen menar jag marknadsföringen i form av härliga semesterbilder i tidningar och resebroschyrer,
  kunna skryta om resan på jobbfikat och bli lite mer häftig i kretsarna. Det finns många fina ställen i Sverige, Norden, Skandinavien. Man behöver inte åka till Thailand och Brasilien, iallafall inte varje år. Man njuter mer av den svenska sommaren efter en lång vinter och det finns många härliga saker att pröva på som
  fjällvandring med frisk luft, nakenbad i Östergötland norr om Vadstena Camping.
  Sluta dröm om fjärran länder med okända sjukdomar, vägglöss, småtjuvar och
  tiggare, tropiska stormar, undermåliga hotell och hotellpersonal. Det är tyvärr min erfarenhet.

Kommentera